小樽XD 發表於 2008-6-11 18:18:45

狗抽筋

正常的狗是不會抽筋.

狗在受到驚嚇的情況下會抽筋

運動後最容易抽筋

但是如果你們家的狗要是跟我家的狗現在一樣犬瘟熱的話

如果犬瘟熱到了腦神經就會出現抽筋....那時候就嚴重了,

抽筋有時候會影響生命,

最常見發生抽搐的原因為癲癇發作,狗呈現僵直與抽搐,發作前狗顯得焦躁不安,主要的徵兆有:

1.咬牙與咀嚼。

2.口唇向後收縮。

3.口腔有泡沫。

4.衰竭與昏迷。

5.糞尿排出。

6.蹬腿。

處置辦法:

1.若確知狗不是癲癇而發生抽搐,即刻通知獸醫師。若是癲癇發作,依下列方法處理。

2.將狗安置在一安全、不受干擾與舒適的地方。

3.將項圈解開,必要時加蓋毛毯,避免碰觸牠,一直到發作緩解。

4.保持室內陰暗與安靜。

5.僵直發作約持續5分鐘,發作過後,清理口、鼻、糞、尿。

6.給予飲水,但食物減量;在安靜環境休息。

7.依照獸醫師指示送醫就診。

Arcadi 發表於 2008-6-12 00:32:49

多謝分享:rolleyes:

小樽XD 發表於 2008-6-12 07:32:43

原帖由 Arcadi 於 2008-6-12 00:32 發表 http://www.pugmart.com/forum/images/common/back.gif
多謝分享:rolleyes:

唔洗客氣:tail:

亞囡 發表於 2008-6-24 18:35:47

我之前養果隻beebee死前都有呢d徵兆架~
不過beebee係狗瘟...

蘭子 發表於 2008-6-27 16:21:31

唔希望遇到抽筋的情況. :shit:

ycartuw 發表於 2008-9-17 14:20:59

死啦!我隻8哥前幾日突然4隻無力無晒心機, 晚上仲抽筋ar!
但佢已經2歲幾架啦, 請問呢個年幾o既狗狗仲會唔會狗瘟?
如果唔係會有咩病引致抽筋?
前幾日仲發現佢第上有4隻牛裨,但佢無牛脾熱o既徵兆, 但醫生幫佢驗血話佢凝血小板比正常低,係牛裨熱初期, 食左幾日藥係就係精神左, 不過開始喘氣, 就算係訓覺都喘氣...
p.s:我不嬲都無開冷氣, 但之前都唔會喘氣

依家真係好擔心,唔知佢係唔係真係牛裨熱定係有其他問題?如果唔係牛脾熱, 但係食左個d藥會唔會影響狗狗?應唔應該停藥...?

iloveshasha 發表於 2008-9-18 01:42:19

原帖由 ycartuw 於 2008-9-17 14:20 發表 http://www.pugmart.com/forum/images/common/back.gif
死啦!我隻8哥前幾日突然4隻無力無晒心機, 晚上仲抽筋ar!
但佢已經2歲幾架啦, 請問呢個年幾o既狗狗仲會唔會狗瘟?
如果唔係會有咩病引致抽筋?
前幾日仲發現佢第上有4隻牛裨,但佢無牛脾熱o既徵兆, 但醫生幫佢驗血話佢凝血小板比正常 ...

如果抽筋,有機會係腦有事,我隻shasha離去前試過抽筋........抽筋有可能有其實疾病都唔定,我隻狗狗,係因為細個有狗瘟,醫好左但就有後遺症......

ycartuw 發表於 2008-9-18 19:59:24

回復 6# 的帖子

聽你咁講, 我仲擔心....
佢依家好生猛. 但食左醫生開o既野就係咁喘氣, 沉日試過停藥今朝就無喘氣, 今早食返又開始喘氣。
會唔係係佢藥物敏感定係醫生診斷錯誤呢?

BeBnET 發表於 2008-9-19 11:02:13

回復 8# 的帖子

:unsure: 係有無打去vet到同佢地講"食左醫生開o既野就係咁喘氣",可能隻藥唔arm你99 bor:=_=:快D問下la:eek:

LY_C 發表於 2008-9-19 13:47:43

我隻女女, 係5月時突然抽筋...
一check之下, 原來腦膜炎+腦炎 (4歲多D)... 當時vet話得番6成生存機會... 好好彩而家無乜事~
大家要小心留意一下呀!!!

sukicheng 發表於 2009-10-29 02:15:39

我好驚啊我個仔幾日前突然手腳不協調,它的樣子好驚,嚇死我啦,我即時為他按摩,它才有好轉
頁: [1]
查看完整版本: 狗抽筋

Google